• Out-of-Stock
  • Reasoned

Cianoros, Cianorie - 2021

Friuli - Venezia Giulia

Cepage Cianorie

Appelation Venezia Giulia IGT

Vigneron Bulfon

red Red

Made from Cianorie, an ancient indigenous grape variety, Cianoros is a “glou-glou” red wine, which the peasants once drank from the bottleneck while working in the fields (“cianorie” meaning 'cane' in Friulian). Perfect pairing with lentils served with cotechino.

€17.00

Vintage

Delivery everywhere in Belgium, free for purchases over €130.

See conditions

Gift wrapping option available in checkout.

Wine

For the degustation

Moment Dinner with friends, For every day

Garde Garde : 4 ans

Alcohol rate 12.5

Temperature 16°-18

Volume 0.75

Production philosophy Reasoned

Number of bottles Number of bottles : 4.000

Pairings Barley soup - White beans - Legumes - Charcuterie - Cotechino - Meat - White meat - Cheese - Hard cheese - Baccalà - Spaghetti with tomato sauce

Profile of this wine

Body

Tanins

Coolness

Power

Softness

Wine making

Manual harvest in September. Maceration and fermentation at controlled temperature. The skins remain in contact for 10 to 15 days.

Earth

Ground : Marno-argileux

Climate : Mild

Terroir :

Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.

People

BULFON

Bulfon

C’est grâce à la passion d’Emilio Bulfon, aidé par sa famille, que d’anciens cépages qui semblaient avoir disparu ont aujourd’hui pu reprendre vie, tout en étant mis en valeur et protégés. Le domaine se consacre depuis plusieurs années à la redécouverte et à la sélection d'anciens cépages, cultivés depuis des siècles sur les collines du Frioul occidental. Le chai se situe sur les contreforts de la province de Pordenone, entouré de bois, de collines et des rives du Tagliamento, dernier fleuve sauvage d’Europe. Le vignoble Bulfon est constitué de trois parcelles, dont les sols offrent des caractéristiques différentes, qui mettent chacune en valeur des cépages déterminés. Sur une surface en partie vallonnée de près de 16 hectares, onze cépages sont consacrés à la culture de variétés autochtones frioulanes récupérées.

Discover more about this winemaker

Other wines from the same winemaker

Loading...