- Out-of-Stock
- Reasoned
Cianoros, Cianorie - 2021
Made from Cianorie, an ancient indigenous grape variety, Cianoros is a “glou-glou” red wine, which the peasants once drank from the bottleneck while working in the fields (“cianorie” meaning 'cane' in Friulian). Perfect pairing with lentils served with cotechino.
Delivery everywhere in Belgium, free for purchases over €130.
Gift wrapping option available in checkout.
Wine
For the degustation
Dinner with friends, For every day
Garde : 4 ans
12.5
16°-18
0.75
Reasoned
Number of bottles : 4.000
Barley soup - White beans - Legumes - Charcuterie - Cotechino - Meat - White meat - Cheese - Hard cheese - Baccalà - Spaghetti with tomato sauce
Profile of this wine
Body
Tanins
Coolness
Power
Softness
Wine making
Manual harvest in September. Maceration and fermentation at controlled temperature. The skins remain in contact for 10 to 15 days.
Earth
Ground : Marno-argileux
Climate : Mild
Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.
People
BULFON
C’est grâce à la passion d’Emilio Bulfon, aidé par sa famille, que d’anciens cépages qui semblaient avoir disparu ont aujourd’hui pu reprendre vie, tout en étant mis en valeur et protégés. Le domaine se consacre depuis plusieurs années à la redécouverte et à la sélection d'anciens cépages, cultivés depuis des siècles sur les collines du Frioul occidental. Le chai se situe sur les contreforts de la province de Pordenone, entouré de bois, de collines et des rives du Tagliamento, dernier fleuve sauvage d’Europe. Le vignoble Bulfon est constitué de trois parcelles, dont les sols offrent des caractéristiques différentes, qui mettent chacune en valeur des cépages déterminés. Sur une surface en partie vallonnée de près de 16 hectares, onze cépages sont consacrés à la culture de variétés autochtones frioulanes récupérées.