Made from Fumat, a rehabilitated ancient indigenous grape variety, Fumo Rosso is a tannic red wine, with a floral bouquet and roasted notes. Perfect match with a grilled meat.
Food/wine pairing
Wine tasting advice



Vinification
Late harvest; manual harvest. Maceration at controlled temperature for 5 to 10 days, following to the 'Ganimede' method, which separates the seeds so as to accelerate fermentation. Aging in stainless steel vats, then in 25hl Slavonian oak barrels and finally in 5hl cherry barrels.
Terroir
Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.
Le vigneron
C’est grâce à la passion d’Emilio Bulfon, aidé par sa famille, que d’anciens cépages qui semblaient avoir disparu ont aujourd’hui pu reprendre vie, tout en étant mis en valeur et protégés. Le domaine se consacre depuis plusieurs années à la redécouverte et à la sélection d'anciens cépages, cultivés depuis des siècles sur les collines du Frioul occidental. Le chai se situe sur les contreforts de la province de Pordenone, entouré de bois, de collines et des rives du Tagliamento, dernier fleuve sauvage d’Europe. Le vignoble Bulfon est constitué de trois parcelles, dont les sols offrent des caractéristiques différentes, qui mettent chacune en valeur des cépages déterminés. Sur une surface en partie vallonnée de près de 16 hectares, onze cépages sont consacrés à la culture de variétés autochtones frioulanes récupérées.



Vinification
Late harvest; manual harvest. Maceration at controlled temperature for 5 to 10 days, following to the 'Ganimede' method, which separates the seeds so as to accelerate fermentation. Aging in stainless steel vats, then in 25hl Slavonian oak barrels and finally in 5hl cherry barrels.
Terroir
Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.