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Sustainable Viticulture

Piculìt Neri - 2019

Winemaker : Bulfon

Made from an ancient indigenous grape variety, forgotten and rehabilitated, Piculit Neri is a red wine with silky tannins, aromas of black fruits and toasted notes. Perfect pairing with truffle tagliatelle.

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€18.84
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Wine tasting advice

Shinning red with purplish reflections.
Complex bouquet of spicy (pepper, vanilla) and fruity (black fruits, blackberries) aromas. Smoky, herbaceous, and toasted almonds notes.
Ample, with silky tannins. Dry with a slight bitterness of almond in the aftertaste.

Vinification

Manual harvest in September. Maceration and fermentation at controlled temperature. The skins remain in contact for 10 to 15 days.

Terroir

Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.

Appellation : Venezia Giulia IGT
Garde : 5 ans
0.75 L
% 13.0
16°-18°

Le vigneron

C’est grâce à la passion d’Emilio Bulfon, aidé par sa famille, que d’anciens cépages qui semblaient avoir disparu ont aujourd’hui pu reprendre vie, tout en étant mis en valeur et protégés. Le domaine se consacre depuis plusieurs années à la redécouverte et à la sélection d'anciens cépages, cultivés depuis des siècles sur les collines du Frioul occidental. Le chai se situe sur les contreforts de la province de Pordenone, entouré de bois, de collines et des rives du Tagliamento, dernier fleuve sauvage d’Europe. Le vignoble Bulfon est constitué de trois parcelles, dont les sols offrent des caractéristiques différentes, qui mettent chacune en valeur des cépages déterminés. Sur une surface en partie vallonnée de près de 16 hectares, onze cépages sont consacrés à la culture de variétés autochtones frioulanes récupérées.

Shinning red with purplish reflections.
Complex bouquet of spicy (pepper, vanilla) and fruity (black fruits, blackberries) aromas. Smoky, herbaceous, and toasted almonds notes.
Ample, with silky tannins. Dry with a slight bitterness of almond in the aftertaste.

Vinification

Manual harvest in September. Maceration and fermentation at controlled temperature. The skins remain in contact for 10 to 15 days.

Terroir

Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.

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