Made from Sciaglin, a rehabilitated indigenous grape variety, the Sciaglin Spumante is an effervescent white wine with character, elegant and freshness. A single varietal with notes of scrub's herbs, broom, ripe peach and candied citrus fruits. Perfect pairing with a risotto with scallops.
Wine tasting advice



Vinification
Manual harvest. Charmat method and vinified in white at controlled temperature with very gentle pressing of whole grapes. Refermentation in autoclave. Aging on lees for 3 months.
Terroir
Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality./p>
Le vigneron
C’est grâce à la passion d’Emilio Bulfon, aidé par sa famille, que d’anciens cépages qui semblaient avoir disparu ont aujourd’hui pu reprendre vie, tout en étant mis en valeur et protégés. Le domaine se consacre depuis plusieurs années à la redécouverte et à la sélection d'anciens cépages, cultivés depuis des siècles sur les collines du Frioul occidental. Le chai se situe sur les contreforts de la province de Pordenone, entouré de bois, de collines et des rives du Tagliamento, dernier fleuve sauvage d’Europe. Le vignoble Bulfon est constitué de trois parcelles, dont les sols offrent des caractéristiques différentes, qui mettent chacune en valeur des cépages déterminés. Sur une surface en partie vallonnée de près de 16 hectares, onze cépages sont consacrés à la culture de variétés autochtones frioulanes récupérées.



Vinification
Manual harvest. Charmat method and vinified in white at controlled temperature with very gentle pressing of whole grapes. Refermentation in autoclave. Aging on lees for 3 months.
Terroir
Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality./p>