Cianoros, Cianorie - 2020

Winemaker : Bulfon

Made from Cianorie, an ancient indigenous grape variety, Cianoros is a “glou-glou” red wine, which the peasants once drank from the bottleneck while working in the fields (“cianorie” meaning 'cane' in Friulian). Perfect pairing with lentils served with cotechino.

Food/wine pairing

Barley soup Spaghetti with tomato sauce
Legumes
Baccalà
Charcuterie Cotechino White meat
Cheese Hard cheese
Price
€14.05
Vintage
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Wine tasting advice

Ruby red.
Aromas of fresh red fruits and light spicy and roasted notes.
Round, light and fresh.

Vinification

Manual harvest in September. Maceration and fermentation at controlled temperature. The skins remain in contact for 10 to 15 days.

Terroir

Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.

Appellation : Venezia Giulia IGT
Garde : 4 ans
0.75 L
% 12.5
16°-18°

Le vigneron

C’est grâce à la passion d’Emilio Bulfon, aidé par sa famille, que d’anciens cépages qui semblaient avoir disparu ont aujourd’hui pu reprendre vie, tout en étant mis en valeur et protégés. Le domaine se consacre depuis plusieurs années à la redécouverte et à la sélection d'anciens cépages, cultivés depuis des siècles sur les collines du Frioul occidental. Le chai se situe sur les contreforts de la province de Pordenone, entouré de bois, de collines et des rives du Tagliamento, dernier fleuve sauvage d’Europe. Le vignoble Bulfon est constitué de trois parcelles, dont les sols offrent des caractéristiques différentes, qui mettent chacune en valeur des cépages déterminés. Sur une surface en partie vallonnée de près de 16 hectares, onze cépages sont consacrés à la culture de variétés autochtones frioulanes récupérées.

Ruby red.
Aromas of fresh red fruits and light spicy and roasted notes.
Round, light and fresh.

Vinification

Manual harvest in September. Maceration and fermentation at controlled temperature. The skins remain in contact for 10 to 15 days.

Terroir

Pinzano plot, composed of a mixed soil 25% clay, silt, humus, sand; very little stony and very low minerality.

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