Blanc di Rugel, Ucelùt - 2021

Winemaker : Bulfon

Made from Ucelut, a rehabilitated grape variety, Blanc di Rugel is a mineral and spicy white wine with floral and fruity aromas. Perfect pairing with trout.

Food/wine pairing

Barley soup Risotto with herbs
Asparagus Vegetable omelet Asparagus cream
Trout Crustaceans Fish
Cheese
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€14.79
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Wine tasting advice

Bright yellow.
Very fine and elegant bouquet, with floral and fruity notes (exotic fruits, pear and green apple).
Structured, balanced, mineral, bitterness in the aftertaste and slightly oily finish.

Vinification

Manual harvest in September. Soft pressing of the grapes. Fermentation at controlled temperature in 5hl oak barrels for 4 months. Aging in stainless steel tanks.

Terroir

Sottocolli vineyard. Soil of “Ponca”: this term is used to designate a type of soil specific to the region of Friuli, composed of marl and limestone: a soil rich in microelements.

Appellation : Venezia Giulia IGT
Garde : 4 ans
0.75 L
% 13.0
8°-10°

Le vigneron

C’est grâce à la passion d’Emilio Bulfon, aidé par sa famille, que d’anciens cépages qui semblaient avoir disparu ont aujourd’hui pu reprendre vie, tout en étant mis en valeur et protégés. Le domaine se consacre depuis plusieurs années à la redécouverte et à la sélection d'anciens cépages, cultivés depuis des siècles sur les collines du Frioul occidental. Le chai se situe sur les contreforts de la province de Pordenone, entouré de bois, de collines et des rives du Tagliamento, dernier fleuve sauvage d’Europe. Le vignoble Bulfon est constitué de trois parcelles, dont les sols offrent des caractéristiques différentes, qui mettent chacune en valeur des cépages déterminés. Sur une surface en partie vallonnée de près de 16 hectares, onze cépages sont consacrés à la culture de variétés autochtones frioulanes récupérées.

Bright yellow.
Very fine and elegant bouquet, with floral and fruity notes (exotic fruits, pear and green apple).
Structured, balanced, mineral, bitterness in the aftertaste and slightly oily finish.

Vinification

Manual harvest in September. Soft pressing of the grapes. Fermentation at controlled temperature in 5hl oak barrels for 4 months. Aging in stainless steel tanks.

Terroir

Sottocolli vineyard. Soil of “Ponca”: this term is used to designate a type of soil specific to the region of Friuli, composed of marl and limestone: a soil rich in microelements.

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